Aquesta activitat ja ha finalitzat.

Paraules i literatura

Presentació del llibre ‘Nivells d’alfabetització i pràctiques culturals a la Catalunya moderna’

09/06/2017 - 19:00
Activitat gratuïta

Presentació del llibre Nivells d’alfabetització i pràctiques culturals en la Catalunya moderna. Aprendre de llegir, escriure i comptar, de Ricard Expósito. El llibre, publicat l’any passat per l’editorial Gregal, és una aproximació a la història de l’alfabetització i del contacte o la familiaritat amb el món de l’imprès i del manuscrit a la Catalunya de l’època moderna (segles XVI-XVIII), tant en l’àmbit rural com en l’urbà. A partir de les fonts disponibles, algunes de les quals de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, l’autor intenta respondre a preguntes com: Qui podia accedir als continguts impresos o manuscrits sense intermediaris? Com van aprendre a llegir els consumidors de lletra de motlle i de mà, segons el seu origen social? El llibre aporta noves fonts i nous mètodes per a una història dels processos alfabetitzadors i les pràctiques culturals vinculades, com la lectura en veu alta.

Ricard Expósito i Amagat (les Planes d’Hostoles, 1983) és doctor en Història Moderna amb una tesi sobre els orígens de la premsa a Catalunya, que va ser mereixedora del premi Extraordinari de Doctorat. També va ser el responsable d’elaborar l’inventari de la biblioteca de l’historiador Pierre Vilar. Ha publicat articles en revistes científiques i és membre de diversos organismes de recerca històrica. Actualment, és professor de l’IES La Garrotxa, d’Olot.

La presentació del llibre anirà a càrrec de Xavier Calm, arxiver de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. L’acte forma part de la programació de la Setmana Internacional dels Arxius.

Espai: Arxiu Comarcal de la Garrotxa
972 27 91 31
Plaça del Puig del Roser, 1
Importar en iCal + Google Calendar