ESPAIS

Museu dels Sants

El Museu del Sants és una institució que neix l’any 2007 amb l’objectiu de difondre l’activitat artesanal generada en els tallers de sants de la ciutat. Aquesta activitat suma més de cent anys d’història i ha tingut gran incidència en el desenvolupament econòmic de la ciutat.
El Museu es troba a l’edifici d’estil neogòtic seu del que fou el primer taller de sants d’Olot, El Arte Cristiano, fundat per Josep Berga i Boix, Joaquim Vayreda i Valentí Carrera el 1880. Annex a aquest edifici hi ha els tallers actuals de l’empresa i, gràcies a uns finestrals que comuniquen el Museu amb els tallers, els visitants poden veure com treballen els artesans del taller i conèixer el procés de producció tradicional d’imatges.
Les imatges produïdes en els tallers de sants d’Olot es modelen seguint la tècnica de l’emmotllatge amb pasta de fusta a partir de models originals d’escultors reconeguts. Llueixen uns característics ulls de vidre i es decoren artesanalment amb dibuixos de sanefes i daurats —seguint les pautes del conegut art de Saint Sulpice, originari de París— amb pintura a l’oli.
El contingut del Museu dels Sants s’estructura en dos àmbits ben diferenciats. La planta baixa del Museu i el soterrani estan dedicats al procés de producció de les imatges, i és en aquestes sales on es pot observar de ben a prop les tasques que duen a terme els operaris del taller. Al primer pis hi trobem exposades imatges representatives dels diversos tallers que han existit a Olot des de 1880, així com també una bona representació de la faràndula olotina, on cal destacar la presència dels gegants de Miquel Blay i Celestí Devesa, modelats l’any 1888 també als tallers de sants, que comparteixen espai amb els gegants atribuïts a Ramon Amadeu i que daten de finals del segle XVIII o principis del XIX. Finalment, també s’hi pot veure una completa col·lecció de figures de pessebre.

Carrer de Joaquim Vayreda, 9
972 26 67 91

Properes activitats

06/12/2019

Àmplia mostra de l’obra de Ramon Amadeu, la qual va marcar el camí a molts figuraires catalans. Ramon Amadeu (Barcelona, 1745-1821) va ser un acreditat imaginaire de sants a l’època del barroc a Catalunya i va tenir una estreta vinculació amb Olot,  ja que va treballar-hi en diferents ocasions: al Santuari de la Mare de Déu del Tura i l’església de Sant Esteve. A més, […]

06/12/2019 - 00:00
Entrada gratuïta
Exposicions

12/12/2019

El frare caputxí Valentí Serra de Manresa recull en aquest llibre les peculiaritats i el simbolisme del pessebre català, una de les principals construccions festives d’art efímer del patrimoni cultural i espiritual. El llibre fa un recorregut des del primer naixement, que la tradició atribueix al mateix Francesc d’Assís, fins al pessebrisme contemporani: vuit segles d’espiritualitat i cultura popular. La publicació inclou fotografies de figures […]

12/12/2019 - 19:00
Activitat gratuïta
Lletres

13/12/2019

Presentació del llibre de Josep Berga i Boix.

13/12/2019 - 19:00
Activitat gratuïta
Lletres

14/12/2019

Núria Bartrina ofereix dues sessions d’aquest taller familiar per fer postals de Nadal.

14/12/2019 - 00:00
Activitat gratuïta
Altres

21/12/2019

La Picaflor Creativa ensenyarà com crear ornaments per penjar a l’arbre de Nadal i com personalitzar els regals amb ceràmica freda. Els participants del taller elaboraran la massa amb ingredients tan comuns com la farina de blat de moro o la crema hidratant. Taller per a nens a partir de 7 anys acompanyats d’un adult. Inscripcions a [email protected]

21/12/2019 - 10:00
Activitat gratuïta
Altres

Veniu sols o en grup i atreviu-vos a sortir d’aquesta escape room investigant entre les sales i els passadissos del Museu dels Sants.

21/12/2019 - 19:30
14 euros inscripcions individuals.
Altres