ESPAIS

Museu dels Sants

El Museu del Sants és una institució que neix l’any 2007 amb l’objectiu de difondre l’activitat artesanal generada en els tallers de sants de la ciutat. Aquesta activitat suma més de cent anys d’història i ha tingut gran incidència en el desenvolupament econòmic de la ciutat.
El Museu es troba a l’edifici d’estil neogòtic seu del que fou el primer taller de sants d’Olot, El Arte Cristiano, fundat per Josep Berga i Boix, Joaquim Vayreda i Valentí Carrera el 1880. Annex a aquest edifici hi ha els tallers actuals de l’empresa i, gràcies a uns finestrals que comuniquen el Museu amb els tallers, els visitants poden veure com treballen els artesans del taller i conèixer el procés de producció tradicional d’imatges.
Les imatges produïdes en els tallers de sants d’Olot es modelen seguint la tècnica de l’emmotllatge amb pasta de fusta a partir de models originals d’escultors reconeguts. Llueixen uns característics ulls de vidre i es decoren artesanalment amb dibuixos de sanefes i daurats —seguint les pautes del conegut art de Saint Sulpice, originari de París— amb pintura a l’oli.
El contingut del Museu dels Sants s’estructura en dos àmbits ben diferenciats. La planta baixa del Museu i el soterrani estan dedicats al procés de producció de les imatges, i és en aquestes sales on es pot observar de ben a prop les tasques que duen a terme els operaris del taller. Al primer pis hi trobem exposades imatges representatives dels diversos tallers que han existit a Olot des de 1880, així com també una bona representació de la faràndula olotina, on cal destacar la presència dels gegants de Miquel Blay i Celestí Devesa, modelats l’any 1888 també als tallers de sants, que comparteixen espai amb els gegants atribuïts a Ramon Amadeu i que daten de finals del segle XVIII o principis del XIX. Finalment, també s’hi pot veure una completa col·lecció de figures de pessebre.

Carrer de Joaquim Vayreda, 9
972 26 67 91

Properes activitats

18/06/2017

Una reflexió sobre la diversitat de creences a través de testimonis, textos explicatius i peces d’art.

18/06/2017
Entrada gratuïta
Exposicions

16/12/2017

Taller de postals de Nadal amb collage, a càrrec de la companyia La Sal.

16/12/2017 - 11:00
Activitat gratuïta
Altres

Aquest tercer volum, dedicat a la narrativa de Josep Berga i Boix, representa un pas més en la publicació de les obres completes de l’artista garrotxí.

16/12/2017 - 18:00
Activitat gratuïta
Paraules i literatura

30/12/2017

Mostra de Pessebres, a Olot.

Taller de fanalets de Reis, a càrrec de la companyia La Sal.

30/12/2017 - 11:00
Activitat gratuïta
Altres

24/02/2018

Un sant al mes, una exposició al Museu dels Sants.

“Un sant al mes” recull totes les imatges que s’han anat exposant al llarg de l’any 2017 al Museu dels Sants amb motiu de la celebració dels deu anys de la institució.

24/02/2018
Entrada gratuïta
Exposicions